İşçilik Alacaklarında Faiz

İŞÇİLİK ALACAKLARINDA FAİZ TÜRÜ VE BAŞLANGICI

 

1-KIDEM TAZMİNATI

 

4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca işçinin kanunda sayılı haklı nedenlerden biri gösterilmeksizin iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi halinde işverenin işçisine kıdem tazminatı ödemesi yapması gereklidir. Kıdem tazminatında uygulanacak faiz türü T.C. bankalarınca mevduata uygulanan en yüksek mevduat faizi olmakla birlikte, faiz başlangıcı iş akdinin feshi tarihidir.  

Kıdem tazminatında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

2-İHBAR TAZMİNATI

 

4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca işçinin hiçbir haklı neden gösterilmeksizin iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi ve ihbar süresinin işçiye kullandırılmaması halinde işverenin işçisine ihbar tazminatı ödemesi yapması gereklidir. Aynı durum işçi içinde geçerli olmakla birlikte işçininde hiçbir haklı neden göstermeksizin iş akdini derhal feshetmesi halinde işverene ihbar tazminatı ödemesi gerekmektedir. İhbar tazminatında uygulanacak faiz türü yasal faiz olmakla birlikte, faiz başlangıcı borçlunun temerrüde düşürüldüğü tarihtir. Eğer borçlu dava açılmadan önce temerrüde düşürülmemiş ise, faiz başlangıcı dava tarihi olacaktır. 

İhbar tazminatında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

3-KÖTÜNİYET TAZMİNATI

Kötüniyet tazminatında eğer işveren işçi tarafından temerrüde düşürülmüş ise, bu tarihten, eğer işveren temerrüde düşürülmemişse dava tarihinden itibaren yasal faiz işletilmektedir. Kötüniyet iddiasında bulunan işçi bu iddiasını ispat etmek zorundadır.

Kötüniyet tazminatında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

4-ÜCRET ALACAĞI

İşveren tarafından işçinin maaşının eksik veya hiç ödenmemiş olması halinde, işçinin bu ücretleri bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte talep etme hakkı doğmaktadır. Faiz başlangıç tarihi işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir. Eğer işveren temerrüde düşürülmemiş ise dava tarihi faiz başlangıç tarihi olacaktır.

                                                          

Ücret alacağında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

5-FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

 

İşveren tarafından işçinin fazla çalışma ücretinin eksik veya hiç ödenmemiş olması halinde, işçinin bu ücretleri bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte talep etme hakkı doğmaktadır. Faiz başlangıç tarihi işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir. Eğer işveren temerrüde düşürülmemiş ise dava tarihi faiz başlangıç tarihi olacaktır.

                                                          

Fazla çalışma karşılığı ücret alacaklarında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

6-ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİ

 

İşveren tarafından işçinin ulusal ve genel tatillerde çalışma karşılığı ücretleri eksik veya hiç ödenmemiş olması halinde, işçinin bu ücretleri bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte talep etme hakkı doğmaktadır. Faiz başlangıç tarihi işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir. Eğer işveren temerrüde düşürülmemiş ise dava tarihi faiz başlangıç tarihi olacaktır.

                                                          

Ulusal bayram ve genel tatil ücret alacaklarında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

7-HAFTA TATİLİ ÜCRETİ

 

İşveren tarafından işçiye hafta tatilinin kullandırılmaması, ve işçinin hafta tatilinde çalışması karşılığı ücretinin eksik veya hiç ödenmemiş olması halinde, işçinin bu ücretleri bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte talep etme hakkı doğmaktadır. Faiz başlangıç tarihi işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir. Eğer işveren temerrüde düşürülmemiş ise dava tarihi faiz başlangıç tarihi olacaktır.

                                                          

Hafta tatilinde çalışma karşılığı ücret alacaklarında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.

 

8-YILLIK İZİN ÜCRETİ DAVALARI

 

İşçinin yıllık izin sürelerini çalışma süresi içerisinde kullanamamış olması halinde, kullanılamayan yıllık izin sürelerinin karşılığı ücreti işveren tarafından işçiye iş akdinin feshi tarihinde ödenmelidir. Eğer işveren tarafından işçiye yıllık izin süresi karşılığı ücretlerin ödenmemiş olması halinde işçinin bu ücreti yasal faizi ile birlikte talep etme hakkı doğmaktadır. Faiz başlangıç tarihi işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir. Eğer işveren temerrüde düşürülmemiş ise dava tarihi faiz başlangıç tarihi olacaktır.

Yıllık izin karşılığı ücret alacağında uygulanacak zamanaşımı süresi 5 yıldır.